Dzięki akcjom proekologicznym zasady i praktyki ekologiczne wprowadzane lokalnie mają mieć wydźwięk globalny.
Możemy poszczycić się m.in. monitoringiem zużycia wody i energii, solidną segregacją śmieci, energooszczędnymi odbiornikami LCD, utylizacją szkodliwych odpadów, używanie proekologicznych środków czystości aż w końcu kuchnia oparta na zdrowych lokalnych produktach.
Wraz z postępem technologicznym oraz zapotrzebowaniem rynku zainstalowano na terenie obiektu stację ładowania samochodów elektrycznych i hybrydowych.
Od 1 stycznia 2019 roku wprowadzono wydawanie wody BHP dla pracowników z dystrybutorów Dar Natury. Dzięki czemu nie wyrzucamy do śmieci ponad 36 000 sztuk butelek plastikowych rocznie, bo aż tyle w roku ubiegłym wydane w ubiegłym roku.
Wprowadzamy politykę opakowań ekologicznych, biodegradowalnych, w tym tekturowe kartony do pakowania produktów dla Gości, opakowania przeźroczyste z plastiku typu PLA – 100 % biodegradacji, talerze z otrębów zbożowych, wykorzystywane na imprezach plenerowych. Wielorazowe opakowania na kuchni, w tym skrzynki, pojemniki. Dodatkowo nie foliujemy dań, do tego celu używamy przykrywek.
Wprowadziliśmy słomki produkowane z naturalnej słomy w celu ograniczenia zużycia plastiku w tej formie. Ciekawym rozwiązaniem również są torby reklamowe dla Gości wyprodukowane z juty.
Kupujemy długopisy papierowe, w mailach stopek umieszczamy informację, aby nie drukować bez potrzeby materiałów z maili.
Umieściliśmy na budynku hotelu czujnik czystości powietrza www.airly.pl Urządzenie odczytuje w czasie rzeczywistym serię parametrów (PM1, PM2.5, PM10, temperaturę, ciśnienie i wilgotność). Podaje informacje na temat bieżącego stanu powietrza w naszej lokalizacji, a wbudowana w czujniku dioda odwzorowuje stan powietrza. W hotelowej siłowni zainstalowaliśmy urządzenie do ładowania telefonów na rower i steper.
Hotel Bryza w swoich działaniach, stara się niezmiennie wyznaczać kierunki i trendy ekologiczne dla innych obiektów hotelowych.